返回列表 新主題

結束時間: 2013-12-19 22:11 ,裁判: A. Akiyama

勝方最佳辯手: 5000 金幣
敗方最佳辯手: 2500 金幣

注意: 對「手機」一詞及「電腦」一詞的定義請參考 http://www.etnforum.com/redirect ... 92196&fromuid=1
正方

手機

反方

電腦

我覺得手機是必需品。因為現在的手機除了通話之外,還有很多其他功能可以做到,而且手機有個好處就是輕便易帶,我相信將來手機可以取代電腦。

我覺得手機是必需品。因為現在的手機除了通話之外,還有很多其他功能可以做到,而且手機有個好處就是輕便易 ...
美雪 發表於 2013-11-30 22:59

我支持反方
電腦也有hand carry , 所以帶出街也不會太麻煩(i pad)
而加手機而加係愈變愈大
有D根本放唔曬落褲袋

還有,電腦比手機完善得多
很多網頁係用電腦先變到手機版

多mega 嘅綱用手機就好慢

我支持反方
電腦也有hand carry , 所以帶出街也不會太麻煩(i pad)
而加手機而加係愈變愈大
有D根本放唔 ...
tiffany 發表於 2013-11-30 23:39

而加手機而加係愈變愈大
有D根本放唔曬落褲袋

我覺得放不放得下褲袋不是決定是否手機的標準,我相信總會有人希望螢幕大一點但又能使用電話,廠商才會出這種大螢幕的手機。

還有,電腦比手機完善得多
很多網頁係用電腦先變到手機版

其實現時的手機愈來愈快,即使是電腦版的網頁也能快速顯示出來。而且手機容量也愈來愈大,我也可以看影片聽音樂,這樣的話放便攜帶會是優先吧?

而加手機而加係愈變愈大
有D根本放唔曬落褲袋
我覺得放不放得下褲袋不是決定是否手機的標準,我相信 ...
美雪 發表於 2013-11-30 23:47

用Microsoft word , excel . PowerPoint 呢??
你一定在手機不能使用

而加手機而加係愈變愈大
有D根本放唔曬落褲袋
我覺得放不放得下褲袋不是決定是否手機的標準,我相信 ...
美雪 發表於 2013-11-30 23:47

必需品係指堶悸漸\能
單靠方便是不與必需掛勾

用Microsoft word , excel . PowerPoint 呢??
你一定在手機不能使用
tiffany 發表於 2013-11-30 23:50

手機可以透過應用程式開啟和編輯,手機一樣可以做到。

必需品係指堶悸漸\能
單靠方便是不與必需掛勾
tiffany 發表於 2013-11-30 23:54

功能不就是打和嘛?(剛才也說過手機也可以做到電腦做到的東西)。然後看的就應該是功能以外的東西,包括手機的優點。這樣考慮的話並無不妥。

1/12/2013伊安辯文A

初頭伊安中立觀戰,暫時黎講形勢係五五波,唯一擔心係反方辯手Tiffany能否長時間啡正方陣營,故此伊安基於企係雞蛋果邊,加入反方陣營,同Tiffany並肩作戰,揀電腦係必需品,今鋪由於已經開左波,故伊安暫時無意立論住

後先雙方陣營傾到手機同電腦之功能,伊安有補充

正方辯手美雪後先講到功能打和,伊安想請問美雪,手機有無「食碟」功能?

我要電腦
有本事你用手機畫圖靚過電腦比我睇= =
琉里Reguse 發表於 1-12-2013 01:42

歡迎閣下加入反方陣營

我要反方 電腦
<iframe frameborder="0" scrolling="no" id="chat_embed" src="http://twitch.tv/chat/embed?channel=reguse_atles&popout_chat=true" height="500" width="350"></iframe>

我要反方 電腦
琉里Reguse 發表於 2013-12-1 14:20

這並非一般人會做的事情吧?我知道有很多人希望想成為漫畫家或者什麼的,所以他們會花錢去買繪圖軟體甚至畫板。
但有更多的人不會這樣做,希望你不要混淆其他人的視聽。

1/12/2013伊安辯文A

初頭伊安中立觀戰,暫時黎講形勢係五五波,唯一擔心係反方辯手Tiffany能否長時間啡正 ...
伊安 發表於 2013-12-1 01:00

請問何謂「食碟」?是光碟機的意思嗎?使用光碟只是需要用到特定軟體或者應用程式,又或者重灌(好像是這樣叫吧?對不起我是電腦白痴……)什麼的。手機根本不需要這種東西,要安裝的話下載就可以,重灌的話就是重設預設值吧(我也沒點過)。這樣比較起上來,手機不是更方便嗎?

2/12/2013伊安辯文A

回覆 12# 美雪

閣下後先話功能打和,伊安就問手機有無「食碟」功能?呢題明知故問

閣下答左句係光碟機,手機唔需要「食碟」功能

咁好啦,當閣下答左明知故問問題

閣下稱手機安裝軟件,就能解決手機無「食碟」功能之缺憾,係城市中係做到,但去到鄉郊地區,無線上網因而受影響,甚至無提供無線上網,咁就暴露左手機無「食碟」功能之缺憾,呢d就係歸返閣下所講既功能打和論?

反為電腦有「食碟」功能,無論周邊地方有無上網設備,只要一開機入碟,就欣賞到碟入返既內容,甚至能夠安裝軟件,至少係住係鄉郊地區既居民既必需品

點睇?

2/12/2013伊安辯文A

回覆  美雪

閣下後先話功能打和,伊安就問手機有無「食碟」功能?呢題明知故問
...
伊安 發表於 2013-12-2 01:06

如果我需要電腦上網,我一定會申請。但如果我沒有電腦但又要上網,只要手機有上網功能不就可以了?數據傳輸也是上網的一種,我也可以享受我需要的娛樂。(我個人習慣是下載定影片到手機)

2/12/2013伊安辯文B

回覆 14# 美雪

閣下說法同居住係城市既人無分別

而家講既係住係鄉郊地區既居民,佢地面對住有限度無線上網,甚至果個地方根本無無線上網設備覆蓋到,手機本身如呢鋪辯論題目一樣,撇除通話功能,手機與電腦間邊樣係必需品,閣下認為係手機同電腦功能打和,加埋呢鋪閣下講手機有上網功能,咁樣伊安想問閣下2條問題:
1. 閣下有無去過鄉郊地區?如有,請講鄉郊地區個名?如無,唔洗答埋第2題
2. 閣下係鄉郊地區用手機上網,係咪有時窒下窒下用唔到,暴露左手機無得「食碟」缺憾,定係暢通無阻,黎支撐閣下有得解決手機無得「食碟」缺憾?

呢2條問題同閣下所講既功能打和論有關

手機可以透過應用程式開啟和編輯,手機一樣可以做到。
美雪 發表於 2013-12-1 00:07

但現時係未有此功能
所以沒有microsoft office 係一定造成不便
此點一定成立^^

功能不就是打和嘛?(剛才也說過手機也可以做到電腦做到的東西)。然後看的就應該是功能以外的東西,包 ...
美雪 發表於 2013-12-1 00:09

現在大多網頁能夠用手機上
都係要先有電腦程式等功能才能創立
手機可上此網頁係靠用電腦創作後的網頁
好多資料從電腦要upload你先downoad到
如果只用手機, google, IE 等 網站係好快消失

2/12/2013伊安辯文B

回覆  美雪

閣下說法同居住係城市既人無分別

而家講既係住係鄉郊地區既居民, ...
伊安 發表於 2013-12-2 01:42

我不知道香港的情況怎麼樣,但澳門無論到哪裡都可以接收到電話訊號的。

但現時係未有此功能
所以沒有microsoft office 係一定造成不便
此點一定成立^^
tiffany 發表於 2013-12-2 20:30

我相信一般都是交功課或者工作的時候寫的報告才會用得上MICROSOFT OFFICE,但一般情況下根本用不著,反而辦工的地方沒有電腦才怪!

現在大多網頁能夠用手機上
都係要先有電腦程式等功能才能創立
手機可上此網頁係靠用電腦創作後 ...
tiffany 發表於 2013-12-2 20:37

題目有寫明是「使用」,並不是「創作」,兩碼子的來的。