返回列表 新主題
1. 外觀
唔可以因為 Apple 個樣唔轉, 佢就跟住唔轉 ...
三星唔記得左自己當初係因為有人笑 Apple 部 iPhone 5, 咁你 S3 先贏到
仲比你食住個勢, 出埋 LTE 版都仲有市 ...
今次個樣衰在冇新意, 係必輸無疑

2. 八核心
自 2008 年出 C2Q (Core-2 Quad, 雙核心四線程所謂既四核心 CPU)
到 2009 年出 Core i5 / i7 (真正四核心), 再到而家 2013 年, 都仲係 Core i5 / i7 都仲係四核心
好多人都講唔出自己部腦 CPU 係咩, 但係往往記得自己係幾多核心 CPU ...
2009 年出單核心智能手機, 冇幾耐 Apple 一直用雙核心黎打低 HTC, Sony 又跟住出雙核心手機
當時冇人嫌單核心慢, 係因為冇得揀, 有雙核心啲人係咪覺得真係夠? 係呢個問題得到答案之前
智能手機已經進化到出四核心既手機, 其中表表者就係 Samsung
有一個好有趣既分別在於 Samsung 同 Sony 就係 2012 年 Sony 手機冇出過四核心
當時又話 HTC 既機唔夠順, D 人就會自自然然轉晒用 Samsung 既四核心手機
但 2013 年既電腦睇黎仲未有機會出 8 核心家用 CPU (BTW Xeon 呢類伺服器 CPU 係出左十核心)
D 人往往覺得 CPU 需要多核心先夠, 但係電腦程式往往未必需要 8 核心 CPU
手機個需求低咁多, 你都出四核心就夠做的話, 用 8 核黎推高個價係咪真係有用呢? (我出街見到好多人講 S4 既 8 核心問題, 佢地都話會唔會造成浪費?)

但係佢點都有新功能, 雖然都係唔等使既 (咩濕度感應器之類)
又或者加大左個像素同相機功能 (但影相既人都係會用單反的, 放上 Facebook 其實 S3 既 800 萬仲仍然足夠, 學日本機加大像素就係浪費)
所以佢搞到性價比下降, 不過 ...

如果 SONY 或者 HTC 冇新意可以打贏 Samsung 的話, Samsung 應該可以順利過渡 2013 年
SONY 要改進既係價錢同埋速度, 佢既 RAM 同 CPU 真係唔夠快, 相機又係太大像素, 浪費金錢
HTC 要追番上黎, 今年如果出手機一定要穩定, 由 2011 年出既手機都一直成日 Hang 機, 唔趕客真係冇可能

如果比 Samsung 撐過 2013 年的話, 相信 2014 年佢都會順利過渡
因為人極有可能開始接受 8 核心既 CPU, 如果出埋 4GB RAM 的話
未必冇市

S4 吾令

其實...我中意iphone xd

想轉先黎搞D咁東東
真係唔知想點
等note 3, 5.9吋?
到時都係note 2啦

唔知流定點
話省電mode會令"八核"淨係用"四核"
係想天真的小朋友唔知會咁而燒電?

依家仲未有4G? 又LTE?
咬蕉

想轉先黎搞D咁東東
真係唔知想點
等note 3, 5.9吋?
到時都係note 2啦

唔知流定點
話省電mode會令" ...
戀雪乂希 發表於 2013-3-18 21:46

Mon 又唔夠大, 又食電 ...
除左話鏡頭強化左之外真係唔知仲有咩好

Mon 又唔夠大, 又食電 ...
除左話鏡頭強化左之外真係唔知仲有咩好
A. Akiyama 發表於 2013-3-19 00:27

不過note3又太大啦?

咩都唔好講
note2(lte)加ipod5最好
[attachimg]23474[/attachimg]

不過note3又太大啦?
戀雪乂希 發表於 2013-3-19 19:18

超越褲袋極限?

超越褲袋極限?
A. Akiyama 發表於 2013-3-19 19:37

女仕專用?

女仕專用?
戀雪乂希 發表於 2013-3-19 20:45

放手袋囉www

放手袋囉www
A. Akiyama 發表於 2013-3-19 21:41

到時個個男性都「手機腰包」

到時個個男性都「手機腰包」
戀雪乂希 發表於 2013-3-19 21:54

所以我轉手機冇揀到 Note 2, 都係 S3 算

所以我轉手機冇揀到 Note 2, 都係 S3 算
A. Akiyama 發表於 2013-3-19 21:55

不過我想玩Note 2
諗緊依家換, 放左部垃圾佢
定係到7月先換

不過我想玩Note 2
諗緊依家換, 放左部垃圾佢
定係到7月先換
戀雪乂希 發表於 2013-3-19 21:59

等 S4 跌到 5698 以下

等 S4 跌到 5698 以下
A. Akiyama 發表於 2013-3-19 23:02

我想玩轉3台果隻喎 ...
上台出機
定係依家就換?(出左4s之後)