返回列表 新主題
單選投票, 共有 2 人參與投票
100.00% (2)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限
快速班次的列車只會停靠一部份車站, 其他車站都會通過, 讓乘客更快到達目的地。
但有以下缺點:
1. 現行班次太頻密, 快速班次需要有正規時間表而非總站開車時間表, 有需要降低班次
2. 快速班次通過後, 會有一段時間沒有列車靠站, 因為後車需要各站停車
3. 如設待避轉乘站, 乘客會一面倒移到快速班次的車廂內

係就要開多個月台

係就要開多個月台
戀雪乂希 發表於 2013-3-19 20:51

未必, 私鐵一個站得兩個月台冇待避線一樣做到通過, 但就會有 2 既缺點 ...
目前可以滿足到通過要求既只有東鐵線同東涌機場快線

未必, 私鐵一個站得兩個月台冇待避線一樣做到通過, 但就會有 2 既缺點 ...
目前可以滿足到通過要求既只 ...
A. Akiyama 發表於 2013-3-19 21:38

香港咁細, 真係冇咩必要

香港咁細, 真係冇咩必要
戀雪乂希 發表於 2013-3-19 21:53

純粹係巴士唔夠快 ...

純粹係巴士唔夠快 ...
A. Akiyama 發表於 2013-3-19 21:55

點計都係巴士高收入小小啦?

點計都係巴士高收入小小啦?
戀雪乂希 發表於 2013-3-19 22:00

香港鐵路係唔會蝕錢既, 相反巴士成日都要重組路線, 將蝕錢既路線執左佢 (最佳例子係九巴 70 號, 一年蝕幾百萬)
MTR 而家咪加班次既, 多左職位純粹客人唔使做咁辛苦沙甸魚 ...
而家九巴又加價喇, MTR 點會唔好生意 ...

如果地鐵出埋快速班次的話, 巴士 X 線係唔會快過佢 ...
就算特訓巴士司機開 100km/h 都冇用, 政府係唔會比巴士行快過 70km/h

除輕軌, 輕鐵同電車之外, 鐵路系統最低營運速度去到 80km/h
站距又長過巴士, 再開埋快速班次, 地鐵會賺到笑的

香港鐵路係唔會蝕錢既, 相反巴士成日都要重組路線, 將蝕錢既路線執左佢 (最佳例子係九巴 70 號, 一年蝕 ...
A. Akiyama 發表於 2013-3-19 23:02

九巴等收工?

九巴等收工?
戀雪乂希 發表於 2013-3-19 23:11

一開快速班次, 對巴士影響好大 ...

一開快速班次, 對巴士影響好大 ...
A. Akiyama 發表於 2013-3-19 23:46

對我地都好大

對我地都好大
戀雪乂希 發表於 2013-3-20 09:42

你唔係得閒就 89C 忙先 89D 架咩?
時間對你黎講冇所謂啦, 最緊要減價既姐

你唔係得閒就 89C 忙先 89D 架咩?
時間對你黎講冇所謂啦, 最緊要減價既姐
A. Akiyama 發表於 2013-3-20 11:52

唔係我黎