返回列表 新主題
好想有人教教如果設計討論區
此討論區設計得好好
想學習
有人教下就好了

你打算設計一個新討論區?

回覆 2# 伊安

需要依家討論區沒落
但我想學習如果弄一個
我已經架好一個討論區卻不會設計

回覆  伊安

需要依家討論區沒落
但我想學習如果弄一個
我已經架好一個討論區卻不會設計
des 發表於 22-5-2017 14:20

雖然我都唔識設計
但歡迎你加入

呢個壇設計係由秋山去設計

個 Template 唔係我設計, 我只係稍作修改 ...
如果你想設計 Discuz! 模版可以安裝左之後再試下改下 Template File
如果你係想由頭設計一個討論區的話, 你就要識埋點樣寫 program

回覆 5# A. Akiyama

請問個直排點改架?

回覆  A. Akiyama

請問個直排點改架?
des 發表於 2017-5-24 23:51

個直排都係已有 Design, 我修改的部份唔多
但原本可以下載呢類插件同風格既論壇都已經摺左一段時間, 我都無原本既種了 ...

回覆 7# A. Akiyama

DISUCZ被淘汰 so sad

d人都用whatsapp facebook group

不過我都放棄左一排,依家先諗住懷念下,識朋友幾好

不過我都放棄左一排,依家先諗住懷念下,識朋友幾好
des 發表於 6-6-2017 10:15

玩論壇既時光
應該好好珍惜

DISUCZ被淘汰 so sad

d人都用whatsapp facebook group
des 發表於 2017-6-6 10:14

2012 年我都有講過, 而家 SNS 係佔盡優勢, SMARTPHONE 已經取代 PC。
其實論壇要有出路, 需要既係一個支援手機版既討論區, 亦可以好似 SNS 咁貼相, 其實仲有得救。

回覆 11# A. Akiyama

大大幾時整番個手機

大大幾時整番個手機
des 發表於 2017-6-11 00:09

Discuz! 太大, 要改手機應該無可能 ...
除非從零開始, 但從零開始所有 Post 都可能會冇晒 ...

回覆 13# A. Akiyama

想多D人難,想回本更難

想多D人難,想回本更難
des 發表於 11-6-2017 13:35

可以話係大勢已去不復返既

想多D人難,想回本更難
des 發表於 2017-6-11 13:35

回本已不敢奢望,
要由頭寫一個並不難, 唯本人未有開發 Apps 的實力, 除非組成一個團隊開發。
而且現有活躍會員將會繼咁樣支持的話, 我會考慮

回本已不敢奢望,
要由頭寫一個並不難, 唯本人未有開發 Apps 的實力, 除非組成一個團隊開發。
而且現 ...
A. Akiyama 發表於 11-6-2017 20:36

我就一定支持

團隊開發..
本人不是太認識,如果大大邊做邊教,本人極為帶興趣學習

團隊開發..
本人不是太認識,如果大大邊做邊教,本人極為帶興趣學習
des 發表於 2017-6-11 22:50

其實開發一個支援手機版既網站並唔係十分難, 可以睇下膠登
佢係用 Code Igniter 套件來開發, 最近本人亦開始熟悉使用 Code Igniter 套件, 工作上亦已寫過手機版網站
因此要開發一個討論區出黎並不難

我唔知有 D 咩可以教到你

回覆 19# A. Akiyama

但佢個網頁都系用 Code Igniter 寫?

我覺得APP LIHKG 好過膠登
比較易睇